LED och ljusstyrning skapar komfort hos E.ON i Malmö

När el- och energibolaget E.ON renoverade en av sina fastigheter i Malmö ville man ha bättre ljusmiljö, hållbar belysning och lägre energikostnader. Hela fastigheten byggdes om till ett kundhus för de fyra E.ON-företag som arbetar mot marknaden. Den nya samlingssalen, som tidigare var försäljningskontor med lysrörsbelysning, harblivit en ljus, trivsam och omtyckt mötesplats.

I samlingssalen installerades 80 infällda LED-plattor som är integrerade i ett akustiktak. När belysningen är släckt smälter LED-plattorna helt in i taket. Och när det är tänt i samlingssalen får man en känsla av att vara i en ljusgård utomhus. Taket skapar en lugn fristad med vitt fräscht ljus av hög kvalitet.

Belysningsstyrning
Tidigare kunde E.ON bara tända och släcka ljuset. Idag tar man vara på dagsljuset och ser till att belysningen inte är tänd i onödan. Den energieffektiva LED-belysningen har både dagsljusreglering och närvarokontroll. Om någon kommer in i samlingssalen när den är tom tänds belysningen upp till 80 % och ger då 300 lux. Därefter känner sensorer av hur stort dagsljusinsläppet är och anpassar ljuset. På en knappsats på väggen kan man välja mellan fem olika ljusscenarier.

Den energisnåla ljudabsorberande LED-belysningen har en livslängd på minst 15 år.

Fler smarta exempel